Egy vállalkozás értékének meghatározása számos szituációban szükségessé válhat: a leggyakoribb ok, amikor a cégét a tulajdonos értékesíteni szeretné. A cégeladás felmerülhet, ha a tulajdonos nyugdíjba menne és nincs utód, aki átvenné az üzletet vagy mást szeretne csinálni, mert már nem jelent kihívást az üzlet vagy esetleg más üzleti elképzeléshez van pénzre szüksége.
A cég értékének megállapítására vonatkozó igény azonban nemcsak klasszikus cég adásvételi tranzakció esetén merülhet fel, hanem bizonyos esetekben a tulajdonos ettől függetlenül szeretne tiszában lenni azzal, hogy mennyi az általa felépített vállalkozás értéke.
De van olyan szituáció is, amikor valamilyen külső ok miatt szükséges az üzletrészeket értékelni: például banki hitel esetében, amennyiben az üzletrész biztosítékként kerül bevonásra vagy valamilyen számviteli/adózási megfontolásból (pl. könyvvizsgálat, apport miatt) kerülhet sor az értékelésre.

A különböző szituációk különböző módszertant és megközelítést igényelhetnek: erre nyújtunk megoldást azzal, hogy több formában is ügyfeleink rendelkezésére állunk értékelési szolgáltatásainkkal.
Mivel egy működő vállalat értéke számos tényező függvénye és túlmutat az általa felhalmozott eszközök értékén, ezért a pénzügyi adatok mellett figyelembe kell venni az üzletet befolyásoló menedzsment és technológiai képességeket, piaci környezetet és kilátásokat, a versenytársakat, a felmerülő jogi, pénzügyi, üzleti kockázatokat.
Amenyiben nincsenek konkrét elképzelések és csak "kiváncsi" vagy egy adott vállalkozás nagyságrendi értékére, akkor elég lehet az ingyenes online cégértékelő eszközünket használni. Ha azonban komolyabb szándékaid vannak, akkor az értékelés céljától és mélységétől, valamint az értékelt vállalat méretétől és komplexitásától függően tudunk megoldást nyújtani.

online cégértékelés és értékesítés


segítség a cégértékesítés folyamatának elindításához | ingyenes, online eszközökkel

Pár perccel alatt közelebb kerülhetsz a potenciális cégértékhez: az ingyenes "do it yourself" cégérték kalkulátorunk segítségével, néhány paraméter megadásával villámgyorsan kapsz egy nagyságrendi becslést.

kipróbálom!

Ha szeretnéd eladni a céged vagy éppen eladó cégeket keresel, akkor regisztrálj a BB DealR© online cégértékesítési platformunkra. A cégértékelést itt is elvégezheted, ráadásul az eredményeket itt el is mentheted későbbre.

érdekel!

cégérték iránytű


ha fontos a gyorsaság és költséghatékonyság

Sztenderdizált lépésekből álló értékelési szolgáltatásunk elsősorban KKV-k számára, amely optimális megoldás azokban az esetekben, amikor nincs szükség komplex átvilágítási és modellezési szakértelemre, ellenben fontos szempont a gyorsaság és költséghatékonyság.

bővebben...

teljeskörű cégértékelés


komplex pénzügyi elemzésen alapuló értékelés és átvilágítás

Amennyiben cégeladást vagy vásárlást tervezel, úgy fontos, hogy körültekintő vizsgálat alapján alakuljon ki az értékbecslés.
Ebben az esetben az értékelési szolgáltatás egy az igényekhez és cég komplexitáshoz igazított átvilágítással (due diligence) indul. Az értékelést szinte minden esetben legalább két módszer alapján - DCF és benchmark alapú piaci vagy peer group értékelés - különböző előrejelzési scenariókat vizsgálva végezzük.
Az értékelés tartalmazhat különböző érzékenység vizsgálatokat, szcenarió analízist vagy Monte-Carlo szimulációt, kockázatelemzést és egy átfogó piaci kitekintést, valamint az értékelés alapját képező üzleti tervek felülvizsgálatát. Amennyiben nem áll rendelkezésre hosszú távú pénzügyi terv, akkor a megbízóval egyeztetve elkészítjük azt a cash-flow előrejelzési modellt, amely az értékelés alapját képezi.
Speciális esetekben a jövedelem alapú értékelésen túl eszköz alapú vagy likvidációs értékelést is készítünk, illetve a megbízás fókuszálhat csak bizonyos üzletágak, eszközök (akár immateriális javak, mint például brand) önálló értékelésére.
A szolgáltatás főbb jellemzői:

szakmai tartalom: értékelés jövedelem alapú és/vagy alternatív módszer(ekk)el, részletes cégérték prezentáció, értékelés alapját képező feltételzések, előrejelzések bemutatása, SWOT analízisek, piaci kitektintés, konzultáció(k)
időzítés: átalában 1-2 hónapot is igényelhet az átvilágítás, megbízóval történő egyeztetések és a rendelkezésre álló adatok mennyiségétől, minőségétől, valamint a tevékenység komplexitásától függően
erőforrás: ügyfél oldaláról is több interjút igényelhet + továbbá részletesebb adatszolgáltatások, pénzügyi előrejelzések, tervek - vagy azok modellezéséhez szükséges adatok - átadása
további szolgáltatás: átfogó értékelést sok esetben konkrét cégeladási/vásárlási tranzakcióhoz kapcsolódóan, komplex M&A tanácsadói tevékenység keretében nyújtjuk.
ár: egyedileg cégméret, komplexitás, értékelési cél alapján

speciális értékelés és modellezési szolgáltatások


egyedi eszközök, tranzkaciók, komplex üzleti szituációk

Előfordulhat, hogy bizonyos speciális helyzetek - pl. komplett üzletágak kiválása, immateriális javak értékesítése - esetén vagy valamilyen számviteli/adózási megfontolásból - pl. könyvvizsgálat, apport miatt - előfordulhat, hogy a "hagyományostól" eltérő értékelési és modellezési megközelítést kell használni.
Másrészt különböző befektetési döntések alátámasztása miatt, döntési alternatívák vagy üzleti forgatókönyvek összehasolítása esetén is szükség lehet arra, hogy jövedelem alapú értékelésen túl más megtérülési mutatókat is figyelembe vegyünk!

bővebben...

Érdekelnek a cégértékelési szolgáltatásaink?

Amennyiben kérdésed van, akkor írd meg és hamarosan válaszolunk!