bb forecast©

működési költség (opex) terv

Az árbevétel és közvetlen költségek tervezése mellett kiemelt feladat szokott lenne a cég működéshez szükséges erőforrások és infrakstruktúra költségeinek tervezése, valamint az általános működési kiadások - más néven OPEX - előre jelzése.

Ezek a ráfordítások BB Forecast© modellben külön munkalapon, több metódussal is tervezhetők, kiegészítve a humán erőforrás költségekkel.

OPEX tervezés

A munkalapot úgy alakítottuk ki, hogy a működési költség terv összefoglaló számait a felhasználó strukturált formában látja, de magát a tervet több külön tervezési blokkban lehet összeállítani.

Az összefoglaló táblázat csoportosítva tartalmazza a kiemelt költség kategóriákat, amelyek akár több részletesebb terv sorból is felépülhetnek.


bbforecast működési költség opex terv

A modell három különböző típusú tervezési "megközelítést" támogat:

  • lehet teljesen egyedi, manuálisan megadott értékekkel tervezni
  • vagy a felhasználó megadhat egységárakat és felhasználási volumeneket (pl. iroda terület és fajlagos ár ~ Ft/m2)
  • a harmadik opció, hogy a bevételek vagy eszközállomány %-ben magdott, a forgalomhoz igazódó tervezés történik
bbforecast pénzügyi terv opex

HR költség tervezése

A HR költségek, mint például a bérek, járulékok, egyéb juttatások tervét létszám alapon - munkakörre vagy akár egyénekre lebontva - készítheti el a felhasználó. Továbbá lehetőség van a létszámfüggő vagy ún. "soft HR" költségek tervezésére is (cafeteria, oktatás stb.)

bbforecast pénzügyi terv opex

A HR költségek tervezését számos funkció és paraméterezési lehetőség teszi még gördülékenyebbé: többek között az esetleges bérfejlesztés mértéke inflációs paraméterhez köthető, éves bónusz keret adható meg stb.